dimarts, 27 de novembre del 2007

MANIFEST CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

L’origen de la celebració del 25 de Novembre , dia internacional de la violència de gènere, ens remet a la història de tres germanes: Patria, Minerva i Mª Teresa Mirabal , tres lluitadores que van morir assassinades per voler aconseguir una vida més justa.

Els drets humans de les dones i dels homes ens diuen que som iguals davant la llei i també lliures per poder elegir. Cap home tindrà dret a
sotmetre una dona , ni a exercir violència tant verbal com física.

Cap tipus de violència està justificada, la paraula és l’únic mitjà pel que hem de defensar-se i fer-nos entendre.

És per això que ens hem reunit per MANIFESTAR que AMAR:
- NO és maltractar.
- NO és sentir-se superior a l’altre.
- NO és exercir la violència amb el qui estimes.
- NO és matar.
- No és cridar.
- NO és insultar.
- NO és humiliar.

És per això que ens COMPROMETEM a:
- Dialogar per resoldre els nostres problemes.
- Ajudar als companys i companyes que estan sofrint acaçament escolar.
- Evitar les baralles.
- Contar les nostres coses.
- Respectar a tots els companys tractant-los a tots i totes per igual.

Perquè la violència de gènere no és un problema de les dones . És un problema de tots i entre tots l’hem de solucionar.

BALADRE CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE


El diumenge dia 25 va ser el dia contra la violència de gènere i nosaltres el dia 26 vam eixir al pati per tal de commemorar aquest dia i rebujar qualsevol tipus de violència de gènere. Vam fer la lectura del manifest contra aquesta lacra social i vam interpretar algunes cançons que hem estat treballant al llarg de la setmana passada.

A més a més cada classe va elaborar uns cartells manifestant el que sentim cap a la violència i cap als violents, vam exposar-los i s'han quedat en exposició a l'entrada de l'escola. Podeu vindre a vore'ls quan vullgau! Han quedat molt bonics!

divendres, 16 de novembre del 2007

HISTÒRIA DE LA GOTETA D'AIGUA

El primer cicle ha treballat una història molt bonica que els ha contat una goteta d'aigua molt sabuda. Voleu conèixer-la?

dijous, 8 de novembre del 2007

FLORS JAPONESES




El gran Julio Cortázar va escriure:




"Tan triste oyendo al cínico Horacio que quiere un amor pasaporte, amor pasamontañas, amor llave, amor revólver, amor que le dé los mil ojos a Argos, la ubicuidad, el silencio desde el que la música es posible, la raíz desde donde se podría empezar a tejer una lengua. Y es tonto porque todo eso duerme un poco en vos, no había más que sumergirte en un vaso de agua como una flor japonesa y poco a poco comenzarían a brotar los pétalos coloreados, se hincharían las formas combadas, crecería la hermosura. Dadora de infinito, yo no sé tomar, perdóname."

Els xiquets i les xiquetes d'Infantil han volgut saber què era això de les flors japoneses i han fet un experiment a la classe, sumergint flors de paper en aigua.


















El resultat ha sigut sorprenent i molt, molt bonic. Quasi tant com les paraules de Cortázar.


Tots i totes s'ho ha passat molt bé.

dimarts, 6 de novembre del 2007

LA REGLA DE LES TRES R



Minimitzar els problemes originats pels fem domèstics depèn en gran mesura de l’actitud dels consumidors i consumidores, que poden actuar responsablement de tres maneres:
Parar-se a pensar, en primer lloc, si el producte que vol comprar és realment necessari.



Després hem de triar aquells que no contribueixen a crear residus inútils (evitar l’empaquetament excessiu o comprar productes reciclables)


Separar activament els residus, facilitant així el seu tractament posterior.



Estes tres actuacions constitueixen la regla de les “tres r”: Reduir, Reutilitzar i Reciclar.

o REDUIR.

Reduir el fem consisteix en rebutjar els diferents tipus d’envasos lo empaquetats quan aquests no compleixen una funció imprescindible des del punt de vista de la conservació, de la facilitat per al trasllat i del consum.
Els envasos familiars són preferibles als individuals. Hauríem de tindre cura amb els productes d’usar i tirar, com ara els tovallons de paper o els gots de plàstic. Si anem a la compra amb una bossa o carret podem estalviar una gran quantitat de bosses de plàstic per transportat aliments.

o REUTILITZAR.

Reutilitzar els productes abans que es convertisquen en residus consisteix en intentar traure’ls tot el profit, en primer lloc en les nostres llars, i si no tornant-los al circuit comercial en el qual els hem adquirit.
Hi ha tipus de begudes que es venen en botelles de vidre retornable, que després de ser rentades tornen a utilitzar-se com a envasos.
També és una bona manera de reutilitzar productes l’ús de piles recargables o usar com a bossa de fem les bosses de plàstic de la compra.

o RECICLAR.

Reciclar el fem consisteix en tornar al cicle productiu els residus per a que, després d’un tractament, puguen incorporar-se al mateix procés. Així aconseguim no sols evitar el deteriorament mediambiental, sinó també un estalvi d’energia i matèries primeres.
Els materials amb més percentatge de reciclatge són el paper, el vidre i els metalls.


Vols que et recordem alguns consells pràctics per una actuació menys perjudicial per al medi ambient?
Ø Reutilitza els fulls impresos per la banda de darrere per prendre notes, per a esborranys, etc.
Ø Fotocòpia i imprimeix a doble cara.
Ø Reutilitza els sobres.
Ø Tria productes que no vinguem acompanyats d’envasos o empaquetats innecessaris.
Ø Tria productes de mida familiar, evitaràs un major nombre de residus.
Ø Modera la utilització de paper d’alumini i plàstics per als envoltoris.
Ø Rebutja les bosses que no necessites. Procura portar sempre la teua pròpia bossa de la compra.
Ø Adquireix preferentment envasos reutilitzables.
Ø Tria sempre un envàs de vidre front a un de metall, o un de paper front a un de plàstic.
Ø Consulta sempre on dipositar els materials tòxics (piles, pintures, medicaments, aerosols, etc.) i no els tires mai en la bossa de fem. Sempre que pugues tria un aparell que o no funcione amb piles o que ho faça amb piles recargables.

dilluns, 5 de novembre del 2007

ELS COLORS DEL RECICLAT

Aquest curs anem a començar pel que podem fer nosaltres dins l'escola pel medi ambient i això passa per conèixer bé el que hem de fer per poder reciclar. Ací teniu algunes indicacions de com reciclar, del que es pot i del que no es pot deixar en cada contenidor.

CONTENIDOR GROC:








POTS TIRAR: tot tipus d’envasos de plàstic, metall i briks, tant dels aliments com de la neteja de la llar (lleixiu, detergents) i higiene personal (sabó de bany, pasta de dents, desodorants).
NO POTS TIRAR: productes tòxics (oli de cotxe, pintures, poliments) i articles que no siguen envasos (joguines, ferramentes, CD, DVD, cintes de vídeo o bolígrafs).
QUÈ ACONSEGUEIXES: amb 5 botelles reciclades es pot fer una bufanda de forro polar.


CONTENIDOR BLAU:








POTS TIRAR: paper i cartró (premsa i mebalatge) que no estiga contaminat per restes de greix, sustàncies tòxiques o materials com plàstics).
NO POTS TIRAR: hauràs de llevar, per exemple, el cuquet de les llibretes o la finestreta de plàstic dels sobres.
QUÈ ACONSEGUEIXES: amb la recuperació d’un tona de paper s’evita la tala de 14 arbres i el consum de 50.000 litres d’aigua i 300 kg de petroli.

CONTENIDOR VERD:

POTS TIRAR: envasos de vidre de líquids (vi, cervesa, oli, suc, licor), aliments (melmelada, olives, mel, verdures) i de cosmètica i perfumeria (colònia, cremes, esmalts d’ungles, etc.).
NO POTS TIRAR: els taps, tapes, suros ni cristalls (gots, finestres, vitrines).
QUÈ ACONSEGUEIXES: evitar l’emissió de CO2 que genera la fabricació de nou vidre.

CONTENIDOR GRIS:




POTS TIRAR: restes orgàniques de menjars i de treballs de jardí
NO POTS TIRAR: tos els residus que pugues tirar en els contenidors de paper, plàstics i vidre.
QUÈ ACONSEGUEIXES: amb els residus orgànics es pot fer biogàs.


CONTENIDOR BLANC:
No existeix, és simbòlic. Representa el residu que no es genera. La reducció en origen és la que més contribueix a limitar l’ús d’energia i de matèries primeres. Portar la pròpia bossa de la compra, adquirir productes sense envasar, rebutjar els d’usar i tirar, reutilitzar els que ho permitisquen, són algunes de les alternatives més netes. Per exemple, cada ciutadà i ciutadana consumeix un mitjana de 150 bosses de plàstic a l’any. Reduir el seu ús estalvi energia i petroli.