divendres, 25 de gener del 2008

EL MOVIMENT CHIPKO.

El bosc és la nostra mare

Fa 300 anys, una dona nomenada Amirta Devi i més de 300 integrants de la comunitat de Bishnoi en Rajasthan, sacrificaren les seues vides per a salvar els khejri, arbres sagrats, abraçant-se a d’ells. Amb aquest fet comença la història del moviment Chipko, que en llengua hindi significa abraçada.
En 1973, una dona que caminava amb el seu ramat en els boscos de Garhwal, va veure a alguns homes disposats a talar. Ella va reunir a les seues companyes i juntes explicaren als homes: «Aquest bosc és la nostra mare. Quan falta menjar venim ací a replegar herbes i fruits secs per a alimentar als nostres fills. Trobem plantes i repleguem fongs a aquest bosc. No poden tocar aquests arbres». Les dones muntaren guàrdia per equips per a vigilar ininterrumpudament als taladors fins que el govern es va veure obligat a crear una comissió de control de la tala comercial en Alakananda.



El moviment Chipko ha promogut la protecció dels boscos, fonamentals per a la subsistència, basant-se en la idea de que els boscos naturals són sistemes en els quals es fonamenta tota forma de vida. El moviment s’ha extés a partir del treball de les dones organitzades, de cançons i propagandes que porten el missatge de Chipko de poble en poble i d’una regió a una altra.
En 1987, el Premi Nobel Alternatiu va guardonar a les dones del moviment Chipko, per haver donat més importància a la vida dels boscos que a les seues pròpies i haver proclamat amb la seua actuació que la natura és indispensable per a la supervivència. Amb aquest premi, una part de la població del món es va unir a les dones de Chipko per desafiar la noció de desenvolupament.

Pots esbrinar més coses sobre el moviment Chipko? Esperem que ens ho contes!!!

dijous, 24 de gener del 2008

GAIA ENS DEMANA AJUDA: LA DESFORESTACIÓ

HOLA AMICS I AMIGUES!


Com hem acordat us vaig a parlar de un dels problemes que amenacen la meua existència i que pense que és molt important que conegueu, perquè ja sabeu que tots i totes podem fer alguna cosa per millorar el nostre planeta i que jo, la Mare Terra, us estaré sempre agraïda. Es tracta de la desforestació.
La desforestació és la destrucció a gran escala del bosc per l’acció humana. Avança a un ritme de uns 17 milions de hectàrees a l’any (superfície que supera a la d'Anglaterra, Gales e Irlanda del Nord juntes). Entre 1980 i 1990, les tasses anuals de desforestació foren de un 1,2% a Àsia i el Pacífic, un 0,8% a Llatinoamèrica i un 0,7% a Àfrica.

La desforestació no és el mateix que la degradació forestal, que consisteix en una reducció de la qualitat del bosc. Ambdós processos estan vinculats i produeixen diversos problemes. Poden produir erosió del sol i desestabilització de les capes freàtiques, la qual cosa afavoreix les inundacions o sequeres. Redueixen la biodiversitat (diversitat d’hàbitats, espècies i tipus genètics), la qual cosa resulta sobretot significatiu en els boscos tropicals, que acullen bona part de la biodiversitat del món.



Els boscos tenen un paper clau en l'emmagatzemament del carboni; si s’eliminen, l’excés de diòxid de carboni en la atmosfera pot portar a un escalfament global de la Terra, amb molts efectes secundaris problemàtics.


La desforestació tropical augmentà ràpidament a partir de 1950, amb l’ajuda de maquinària pesada. Des d’aleshores, el creixement de les poblacions humanes ha portat també a la destrucció de zones forestals per la via més difícil, a mà. Les tasses anuals de desforestació a 52 països tropicals pràcticament es duplicaren entre 1981 i 1990.

Pots esbrinar més coses sobre la desforestació? Com pots tu ajudar a millorar aquest problema?

GAIA CONTESTA ELS NOSTRES MISSATGES


HOLA XIQUETS I XIQUETES!
Estic molt, molt contenta perquè veig que tots i totes voleu ajudar-me. Els vostres missatges són meravellosos, m'animen molt i em fan pensar que pot ser totes les meues malalties tenen una solució.
Estic segura que amb la vostra ajuda és possible. Us anirè contant els diferents problemes i ja em direu què podem fer, val?
Moltes gràcies a tots i a totes.