dilluns, 5 de novembre del 2007

ELS COLORS DEL RECICLAT

Aquest curs anem a començar pel que podem fer nosaltres dins l'escola pel medi ambient i això passa per conèixer bé el que hem de fer per poder reciclar. Ací teniu algunes indicacions de com reciclar, del que es pot i del que no es pot deixar en cada contenidor.

CONTENIDOR GROC:








POTS TIRAR: tot tipus d’envasos de plàstic, metall i briks, tant dels aliments com de la neteja de la llar (lleixiu, detergents) i higiene personal (sabó de bany, pasta de dents, desodorants).
NO POTS TIRAR: productes tòxics (oli de cotxe, pintures, poliments) i articles que no siguen envasos (joguines, ferramentes, CD, DVD, cintes de vídeo o bolígrafs).
QUÈ ACONSEGUEIXES: amb 5 botelles reciclades es pot fer una bufanda de forro polar.


CONTENIDOR BLAU:








POTS TIRAR: paper i cartró (premsa i mebalatge) que no estiga contaminat per restes de greix, sustàncies tòxiques o materials com plàstics).
NO POTS TIRAR: hauràs de llevar, per exemple, el cuquet de les llibretes o la finestreta de plàstic dels sobres.
QUÈ ACONSEGUEIXES: amb la recuperació d’un tona de paper s’evita la tala de 14 arbres i el consum de 50.000 litres d’aigua i 300 kg de petroli.

CONTENIDOR VERD:

POTS TIRAR: envasos de vidre de líquids (vi, cervesa, oli, suc, licor), aliments (melmelada, olives, mel, verdures) i de cosmètica i perfumeria (colònia, cremes, esmalts d’ungles, etc.).
NO POTS TIRAR: els taps, tapes, suros ni cristalls (gots, finestres, vitrines).
QUÈ ACONSEGUEIXES: evitar l’emissió de CO2 que genera la fabricació de nou vidre.

CONTENIDOR GRIS:




POTS TIRAR: restes orgàniques de menjars i de treballs de jardí
NO POTS TIRAR: tos els residus que pugues tirar en els contenidors de paper, plàstics i vidre.
QUÈ ACONSEGUEIXES: amb els residus orgànics es pot fer biogàs.


CONTENIDOR BLANC:
No existeix, és simbòlic. Representa el residu que no es genera. La reducció en origen és la que més contribueix a limitar l’ús d’energia i de matèries primeres. Portar la pròpia bossa de la compra, adquirir productes sense envasar, rebutjar els d’usar i tirar, reutilitzar els que ho permitisquen, són algunes de les alternatives més netes. Per exemple, cada ciutadà i ciutadana consumeix un mitjana de 150 bosses de plàstic a l’any. Reduir el seu ús estalvi energia i petroli.