divendres, 25 de gener del 2008

EL MOVIMENT CHIPKO.

El bosc és la nostra mare

Fa 300 anys, una dona nomenada Amirta Devi i més de 300 integrants de la comunitat de Bishnoi en Rajasthan, sacrificaren les seues vides per a salvar els khejri, arbres sagrats, abraçant-se a d’ells. Amb aquest fet comença la història del moviment Chipko, que en llengua hindi significa abraçada.
En 1973, una dona que caminava amb el seu ramat en els boscos de Garhwal, va veure a alguns homes disposats a talar. Ella va reunir a les seues companyes i juntes explicaren als homes: «Aquest bosc és la nostra mare. Quan falta menjar venim ací a replegar herbes i fruits secs per a alimentar als nostres fills. Trobem plantes i repleguem fongs a aquest bosc. No poden tocar aquests arbres». Les dones muntaren guàrdia per equips per a vigilar ininterrumpudament als taladors fins que el govern es va veure obligat a crear una comissió de control de la tala comercial en Alakananda.



El moviment Chipko ha promogut la protecció dels boscos, fonamentals per a la subsistència, basant-se en la idea de que els boscos naturals són sistemes en els quals es fonamenta tota forma de vida. El moviment s’ha extés a partir del treball de les dones organitzades, de cançons i propagandes que porten el missatge de Chipko de poble en poble i d’una regió a una altra.
En 1987, el Premi Nobel Alternatiu va guardonar a les dones del moviment Chipko, per haver donat més importància a la vida dels boscos que a les seues pròpies i haver proclamat amb la seua actuació que la natura és indispensable per a la supervivència. Amb aquest premi, una part de la població del món es va unir a les dones de Chipko per desafiar la noció de desenvolupament.

Pots esbrinar més coses sobre el moviment Chipko? Esperem que ens ho contes!!!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola me llamo Mohamed soy de Marruecos estamos plantando plantas aromaticas en el colegio y hemos aprendido a plantar habas. Hemos adoptado un arbol en el patio
y nos hemos comprometido a cuidar los arboles y no dejar a nadie que los corte.
Somos de clase de 5º6º