dimecres, 25 de febrer del 2009

EL DÉU I LA DEESSA DEL MES.

ARTEMISA.




En la mitologia grega Artemisa en grec antic Αρτεμις) és la filla de Zeus i Letona i la germana bessona d’Apol·lo. Normalment era representada com a deessa verge de la caça, portant un arc i fletxes. Va ser una de les deesses més venerades i una de les més antigues. En la mitologia romana va ser nomenada Diana.
Així, Artemisa va ser deessa de la caça, dels animals salvatges, de les terres salvatges i de la fertilitat i els parts, ja que va ajudar a sa mare en el part dels seu germà bessó Apol·lo.
Normalment es representa com a una caçadora portant un vestit curt, amb botes de cacera, carcaix, arc i fletxes. Sovint apareix acompanyada per un cérvol o un gos de cacera.


ZEUS.





Zeus (grec: Zeús, Διός Diós) en la mitologia grega és el déu suprem de l'Olimp. Fill de Cronos i Rea. Té el seu equivalent en la mitologia romana en el déu Júpiter. Va lluitar contra el seu pare recolzat per la resta de déus i en derrotar-lo va ocupar el seu tron a l'Olimp.
Els seus atributs són el raig, el bou, l’àguila i el roure. Zeus normalment es representa dret avançant amb un raig a la seua mà dreta o assegut majestuosament.
Va casar-se amb Hera però tingué diferents embolics i fills amb d'altres dones ja fossin divines o mortals. Per tal d'aconseguir els seus desitjos era capaç de transformar-se en qualsevol animal. A més, posseïa el domini sobre les tempestes, els llamps i els trons. És el pare de les muses: Euterpe, Terpsícore, Polímnia, Melpòmene, Talia, Cal·líope, Urània, Clio i Èrato.
Els seus descendents més coneguts són Atenea, Apol·lo i Artemisa, Hermes, Persèfon, Donís, Perseu, Heracles, Hel·lena i Minos.