dijous, 28 de maig de 2009

JORNADES CULTURALS: ELS VIATGES D'ULISSES

L’Odissea conta el viatge que va fer Ulisses ( Odisseo en la mitologia grega) des de Troia a Itaca després de la guerra entre grecs i troians. Nosaltres hem pogut realitzar el recurregut d'Ulisses a través dels nostres taller de les jornades culturals i l'hem pogut conèixer molt bé.
Ulises i els seus guerrers partiren des de Troia en dotze vaixells. Tenien moltes ganes d’aplegar a les seues terres per tornar a veure a les seues famílies , ja que havien estat deu anys fora. Però els deus havien preparat a Ulises un llarg i accidentat viatge que duraria uns altres déu anys.

EL PAÍS DELS LOTÒFAGS

Quan eixiren de Troia els vents foren desfavorables i portaren els vaixells cap al sud , mots lluny de Itaca. Després de molts dies de viatge aplegaren al país dels lotòfags on la gent s’alimentava només que de flors . Ulises envià a tres homens a per aigua i aliments i aquestos van ser rebuts molt amistosament pels habitants del país que els oferiren flors de loto per menjar. Eren tan dolces que quan les menjaven s’oblidaven de tot i només volien quedar-se per sempre en aquelles terres sense preocupar-se de res.
Quan Ulises descobrí el que hi pasaba, desembarcà amb la resta dels homens, nyugà de peus i mans als tres que s`havien adormit i manà que els portaren al vaixell i començaren ràpidament a remar per tal d’escapar quan abans del “país del loto”.

LA TERRA DELS CÍCLOPS


Aplegaren després a l’illa de Sicília la terra dels cíclops, uns gegants molt ferotges, que teien un sol ull al front i que vivien en coves.
El més roí de tots era Polifem, fill de Posidó, que tenia ramats d’ovelles i cabres.
Ulises comença a explorar l’illa amb dotze dels seus homens , un odre de ví i un sac de enjar. Entraren a la cova de Polifem i veren que hi havia formatges, llet i corders.
Vulgueren anar-se`n ràpidament però Ulises volia conéixer a l’amo d’aquela cova.
Quan es va fer de nit aplegà Polifem amb el seu ramat i al veure a Ulises s’enfadà molt i començà a cridar, Tacna l’entrada de la cova i es menjà a dos dels seus homens.
Ulises , ingeniosament li oferí ví i el menjar que portava. Quan el cícñop li preguntà pel seu nom , aquest li va contestar que li deien “NINGÚ”.
Polifem s’emborratxà i es va quedar adormit. Aleshores, Ulises, ajudat pels seus soldats aprofità i li clavà un tronc afilat d’olivera a l’únic ull que tenia. El cíclop es despertà de dolor , donant crits i queixant-se.
Al sentir els crits s’acostaren els altres cíclops i al preguntar-li qui li havia fet mal ,ell responia :
- “Ningú”, m’ha fet mal.

Al sentir això , els altres cíclops se n’anaren pensant que no pasaba res .
Després Polifem llevà la pedra que estava taponant l’eixida i va seure fora obrint els braços per que no passara ningú.
L’ingeniós Ulises anava nyugant als seus homens a la panxa de les ovelles, ell va elegir la més gran i així van eixir de la cova, enganyan a Polifem.
Aplegaren als vaixells i quan estigueren ben lluny , Ulises va cridar:
- Polifem , si algú alguna vegada et pregunta qui et va deixar cec di-li que va ser Ulises , rei d’Itaca.
Aleshores , Polifem demanà ajuda a son pare Posidó per què castigara Ulises i no puguera tornar a casa i si ho feia que fora tard i mal.
A partir d’eixe moment la fúria perseguiria Ulisses .

L’ILLA D’EOL
Aplegaren a Eolia el lloc on vivia Eol déu dels vents que els va rebre amb molta hospitalitat.Després de descansar durant un mes Ulises li demanà ajuda a Eol per tornar a casa . Eol impulsà les seues naus cap a Itaca amb vents favorables i plenà un odre de pell de bor amb els vents desfavorables que no havien obrir sota cap excusa.
Estigueren navegant durant deu dies i com que Ulises estava molt cansat es va quedar adormit. El seus homes , que estaven encuriosits pel que contenia el sac l’obriren pensant que seria or i argent i deixaren fugir als vents desfavorables que els tornaren a l’illa.
Quan Ulisses es va despertar tornà a demanar a Eol que l’ajudara, però aquest s’asustà perquè pensà que els déus no aconpanyaven a Ulises i el tirà de la seua illa.

CIRCE , LA MAGA
Amb un sol vaixell i uns pocs homes aplegaren a l’illa de Eea, on vivia la maga Circe , que convertia els homes en animals.
Ulises encomanà a Euriloco i a la meitat dels mariners que recorregueren l’illa.Ell i l’altra meitat es quedarien al vaixell.
Aplegaren a les portes del palau de Circe i custodiant les portes trobaren llops i llenos, que no eren més que mariners als que la maga havia encantat i que quan s’acostaven alçaven les potes i els acariciaven.
La maga inviotà a passar als mariners però Euriloco es quedà a la porta. Circe convertí als mariners en porcs i els deixà a la porquera. Euriloco tornà a contar a Ulises el que havia succeit i Ulises se n’anà en busca dels seus homes. En el camí es trobà amb el déu Hermes que el va prevenir dels trucs de Circe i li donà una flor que el protegiria de la maga.
Quan Ulises aplegà al palau Circe li preparà un menjar encantat i quan va acabar li tocà amb una vareta per tal que es convertira en porc, però Ulises es va llançar en un bot i amb l’espasa s’enfrontà amb Circe. La maga es posà a plorar i li digué que perquè no havia fet efecte el seu encanteri. Circe li demanà perdó i tornà aconvertir en humans tots els animals , invitant-los a descansar allí es quedaren durant un any.

VIATGE A L’HADES


Ulisses i els seus homes decidiren continuar el viatge cap a Itaca.

Circe els aconsellà que anaren a l’inframon per tal de que el savi Teresies els aconsellara sobre el que haurien de fer.
Viatjaren a l’Hades i l’oferiren un vedell i una ovella negra .El savi els va dir que hi havia un déu que els estava fent penós el viatge per haver deixat cec al seu fill.
Tiresies li va dir que hauria de passar per l’illa de Tinacria on pasturen vaques i ovelles que havia de respectar perquè si no ho feia així perdria als seus homes i el seu vaixell.

ELS CONSELLS DE CIRCETornaren a l’illa de Eea i la maga Circe es reuní amb Ulises per ajudar-lo. Li va dir que passaría per la costa de les tres sirenes. Quan els mariners senten els seus cants es queden encisats s ‘endinsen en la mar i no tornen mai. Deuràs tapar els oits amb cera i ordenar que et nyuguen al pal per tal de que no et passe res.

LES SIRENES


Continuaren el viatge i aplegaren a l’illa de les sirenes. Ulisses tapà els Otis dels seus homes i ordenà que el nyugaren al mástil.
Quan veren el vaixell les tres sirenes Partepone, Leucosia i Ligia cantaren tan dolçament que Ulises pregà als seus homes que el soltaren `però els mariners remaren amb força i s’allunyaren de la costa.
Les sirenes es suicidaren perquè no pugueren atraure a Ulises. Al lloc on vaser soterrada Partepone, va ser fundada Nàpols.

ULISSES ES DESPERTA A ITACA

Quan Ulises aplegà a Itaca no la reconeixia. Atenea que havia estat protegint-lo ,al llarg del viatge, canvià l’aspecte d’Ulisses perquè ningú no puguera reconèixer-lo, transformant-lo en un vell amb la roba bruta.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Soy Amin las jornadas culturales estuvieron muy bien