dimecres, 27 de maig del 2009

MITE DEL PORC SENGLAR DE CALIDÓ.



El rei Eneu de Calidó, una antiga ciutat de Grècia, celebrava sacrificis anuals en honor dels déus. Un any el rei oblidà incloure a Artemisa en les seues ofrenes. La deessa es va ofendre molt i va soltar el jabalí més gran i ferotge imaginable dels voltants de Calidó, que es va comportar com un boig per tota el camp, destrossant vinyes i collites i obligant a la gent a refugiar-se dins les muralles de la ciutat, per la qual cosa començaren a morir de fam.

Eneu va enviar missatgers a buscar els millors caçadors de Gràcia, oferint-los la pell i els ullals del porc senglar com a premi. Entre els que van acudir estaven el fill d’Eneu, Melèagre, Teseu, Linceu, Cefeu, Anceu, i una dona , la caçadora anomenada Atalanta, coneguda com la “indomable”.

Melèagre es va enamorar d’ella i Cefeu i Anceu es negaren a anar amb una dona de cacera, però finalment anaren, entre molts altres caçadors.


Linceu va veure el porc senglar prop d’un rieró i va avisar els altres. L’animal, en veure’s acorralat va envestir els altres i matà tres dels caçadors. Teseu va llençar la seua javelina però fallà. Quan el porc senglar estava apunt d’agafar Anceu, Atalanta disparà un afletxa que va encertar a l’animal sota l’orella i va salvar Anceu. Però aquest en lloc de agrair a Atalanta el haver-lo salvat li va recriminar que havia estat a punt de encertar-lo a d’ell amb la seua fletxa.
Després el porc senglar va tornar a atacar i aquesta vegada va destrossar Anceu amb els seus ullals. Melèagre va llençar la seua javelina i va matar l’animal travessant el seu cor.

Immediatament va llevar-li la pell i li la va donar a Atalanta perquè ella va ser la primera en encertar i més tard o més d’hora l’animal haguera mort per aquesta ferida.


L aresta de caçadors protestaren i es burlaren de Melèagre perquè estava enamorat de Atalanta i pensaven que per això volia donar-li la pell. Melèagre no es va deixar convèncer i finalment va ser Atalanta qui s’emportà la pell del porc senglar.